Kde by měl začít začínající webový analytik

Pavel Šabatka

-

14.9.21

-

čtení na 3,5 minuty

Webová analytika je průřezový obor. Člověk musí být tak trochu programátor, ale i markeťák a trochu vlastně i designer. Vzdělávacích kurzů na trhu mnoho nenajdete. A tak jsme se rozhodli sepsat pár užitečných zdrojů, které by začínající webový analytik rozhodně neměl minout.

Webová analytika

Pokud nevíš, co přesně webová analytika je, pročti si obecnou stránku na wikipedii. Pokračovat můžeš kurzem Google Analytics individual qualification, který ti dá detailnější přehled. Začít můžeš také naším vlastním videem z House videoblogu:

Matematika

Dobrý webový analytik musí dobře znát celou matematiku na úrovni základní školy. Pro kontrolu - musíš bez váhání chápat, co je průměr, modus a medián, musíš umět vyřešit trojčlenku, umět pracovat s procenty. K tomu žádné zdroje nemáme, na internetu se ale určitě něco najde.

Dále doporučujeme knihu Statistika pro programátory. Určitě si projdi a naprogramuj kapitoly 1 - 3. V praxi webového analytika se setkáš i s věcmi z kapitoly 8.

Programování

Pro webového analytika jsou nezbytné základy Javascriptu. Musíš znát základní datové typy, jak se píšou funkce, cykly, podmínky, ovládat práci s poli a objekty - toto si opakuj, to musíš mít zažito. Kurzů na toto je na internetu přehršel. V češtině doporučujeme třeba kurz javascriptu od Czechitas.

Znáš základní datové typy? Fajn, je třeba je taky umět používat - algoiritmická cvičení najdeš na Edabit. Určitě si vyzkoušej úrovně very easy, easy a medium. Věříme ale, že zvládneš i hard. Procvičování ti pomůže dostat do hlavy (a do rukou) základy programování.

Ještě poznamenáváme, že pro práci webového analytika není třeba se učit JS frameworky jako Angular nebo React - jsme analytici, ne vývojáři.

Webová technologie

Je třeba, abys chápal, jak funguje internet z technického hlediska. Pokud ti není jasné, co je request, response, HTTP protokol, POST nebo hlavička HTTP protokolu, cookie, podívej se na následující videa:

Basic concepts of web applications, how they work and the HTTP protocol

How the Internet Works for Developers - Pt 1 - Frontend

Pokud ti nejsou známé nějaké pojmy, o kterých se tam mluví, dohledej si to na Google, zdrojů je po internetu spousta.

Druhé odkazované video navazuje ještě druhým dílem, který už ale považuji za poměrně komplikovaný a výrazně přesahuje rámec věcí, na které budeš potřebovat. Můžeš si ho ale pustit pro zajímavost.

Musí ti taky být jasné, jak fungují webové stránky. Nauč se HTML a základy CSS. Doporučujeme třeba tento kurz HTML a CSS od Czechitas. A pokud jsi ještě web nevytvářel, vyzkoušej si vytvoření vlastního webu třeba na Wordpressu (pro účely vzdělávání nepoužívej hotové systémy jako WebNode, Mio web apod.).

Upozorňujeme, že pro účely učení se není třeba za to platit - stačí použít doménu třetího řádu a najít hosting zdarma. Zkus si nahrát přes FTP Wordpress, zprovoznit databázi, nastavit web a zkusit editovat vlastní stránku.

A to je vlastně k úvodu vše. Velkou část dalších věcí se webový analytik naučí praxí.

My v House of Řezáč takovou praxi nabízíme. Do našeho týmu neustále hledáme nové webové analytiky.