Web je váš hlavní obchodník

Jan Řezáč

-

3.4.20

-

čtení na 5 minut

Poslední 3 týdny jsem strávil se zprávami o epidemii, nouzovém stavu a rapidních změnách. Každý večer jsem sledoval grafy, kde rostly počty nakažených. Jsou zahlcující, urgentní, krizové. Ideální pro novináře a politiky. Ale ne pro mě.

Tohle nebude další článek o COVID-19, píšu ho pro ty z nás, kteří už přestali panikařit. Jsme v napětí, protože tušíme, že nás čekají změny. A vnímáme, co se děje kolem.

A že toho je. Ulice jsou sice prázdné, až na pár ustaraných lidí v rouškách, ale online to žije. Webináře, blogy, videorozhovory, během pár týdnů vzniklo víc obsahu a aktivit, než loni za kvartál. Pokud byl před COVIDem boj o pozornost, tak teď jsme uprostřed regulérní tankové bitvy, ve které se navíc objevilo mnoho nových aktérů.

Online prostředí je nová realita

Všichni jsou doma & online. Telekonference jsou dnes takřka jediný způsob, jak se alespoň trochu potkat. Z alternativy se stala realita. Chodíme na pivo přes ZOOM, děláme vzdálené workshopy, radíme se, konzultujeme. A obchodujeme — ať už skrze telekonference nebo po telefonu.

Customers Are Staying Home — So Prioritize Digital UX

Svět se změnil a web už je pár týdnů váš hlavní obchodník. Místo pěkné hlavní strany chcete dělat byznys. Místo líbí/nelíbí začínáte řešit neexistující poptávky. Místo odsouhlasování každého slova chcete návštěvnost, která konvertuje. Ale ona to nedělá a není to COVIDem. Je to vaším webem.

Dříve byl web pro mnoho firem doplněk marketingové komunikace a trpěná podpora obchodního týmu. Na poradách se řešilo, jestli bude na hlavní straně takový nebo makový stíneček vedle vaší fotky nebo že je potřeba mít méně nudnou hlavičku.

Kam jde pozornost, tam jdou peníze. Grafiku necháme nakreslit profíky, texty sepíše asistentka.

Díky tomu web nepřitahuje relevantní klienty, nekomunikuje s nimi správným způsobem, nepomáhá jim v jejich životních situacích, nezvládají ho používat, není důvěryhodný, není dostatečně rychlý nebo se dokonce jednou za čas rozbije. Firmy svůj web v zásadě ignorují, protože to bylo ve spoustě oborů jedno. Tato hra ale skončila.

Jak kvalitní je váš současný web?

Web se sestává ze tří základních částí:

  • Obsah — texty, fotky, videa, které vyvolávají emoce a odpovídají na klíčové otázky návštěvníků
  • Technické řešení — rychlost, bezpečnost, spolehlivost, schopnost flexibilně měnit cokoliv,…
  • Grafika — uživatelské rozhraní interpretované dle vašeho vizuálního stylu

Kvalita jednotlivých částí webu závisí na neviditelném a opomíjeném zadání. Váš web musí někdo skutečně dobře promyslet a po spuštění dlouhodobě zlepšovat. Zadání webu a jeho obsah mají největší vliv na to, zda bude web nosit poptávky nebo nikoliv.

Kvalitní neznamená unikátní

Pozornost mnoha majitelů webů byla ale někde úplně jinde než u zadání webu a kvality jeho obsahu. Chtěli být unikátní (je potřeba být unikátní!), takže nechávali dodavatele vymýšlet unikátní grafické kreace. Ty ale hážou klacky pod nohy návštěvníkům, kteří je neumí používat. Unikátnost je důležitá, ale především v tom, že jste schopni řešit výjimečně dobře potřeby zákazníků. Unikátní grafika je ve většině případů kontraproduktivní.

Ze začátku jsem si myslel, že je to lékárna, ale teď už vidím že to je kosmetika.

– citace z testování v rámci Auditu webu

Do COVIDu to stačilo, dnes už ne. Firmám spadl obrat, podnikatelé začali škrtat výdaje a etablované byznysy utahují opasky a revidují do čeho investovat. To ale neznamená, že obchod skončil a že už nikdy nepřijde.

Kde vzít peníze na web, když firma všude škrtala? Přemístěte zdroje z offline marketingu, tisku, benzinu, výdajů obchodního týmu, apod. Není jiná volba než vyčlenit budget, zorientovat se ve skutečném stavu webu a následně udělat, co je třeba.

Web mnoha firem není na novou éru připraven. Část z nich je stále v panice. Část je v napětí a hledá cestu dopředu. Firmy nemají relevantní srovnání s ostatními a tedy ani jistotu, že je jejich web dobrý. Může být pocitově lepší než u konkurence, ale to neznamená, že je dostatečně dobrý.

Při jednom Auditu webu jsme našli veřejně přístupnou databázi zákazníků a objednávek e-shopu.

– Robert Kania, Nehoupat.cz

Je velmi pravděpodobné, že web dnes nedokáže odpovědět ani na základní brandové otázky Martyho Neumeiera z knihy Brand Gap — kdo jsme, co děláme a proč by vás to mělo zajímat. Natožpak na ty složitější, ale o to důležitější otázky.

Web je centrální touchpoint marketingové komunikace, do kterého jsou integrovány sociální sítě, videa z Youtube a jeho struktura reflektuje, co lidé hledají v Google v různých fázích nákupního cyklu. Web pomáhá navázat vztah mezi firmou a potenciálními zákazníky. Na rozdíl od dalších touchpointů ho firma plně kontroluje.

Kdybych měl situaci shrnout…

  • v online se objevuje výrazně více hráčů, kteří soutěží o pozornost,
  • obchodníci mají poněkud zploštělý šarm v telekonferencích nebo ještě zploštělejší po telefonech,
  • firmy nevěnovaly pozornost tomu, co je na webu skutečně důležité, ačkoliv teď na něm právě začalo záležet.

Část nového koláče půjde tomu, kdo rychleji zareaguje a přizpůsobí se.

Jak to máme v House?

Jsme mimochodem v House of Řezáč ve stejné situaci jako všichni ostatní. V příštím týdnu rozjíždíme sérii interních workshopů a uživatelský výzkum, revidujeme produktovou skladbu, zostřujeme pozicování všech produktů a naši komunikaci o nich. A také náš web.

Začali jsme pořádat online workshop Mini-audit webu, který lidem pomáhá udělat si obrázek o stavu jejich webu. Zdarma. Termíny posíláme odběratelům našeho newsletteru a zatím byly vždy obratem naplněny. Pro čtenáře tohoto článku nabízím další termíny na tomto odkazu.

Online workshop Mini-audit webu

Druhá možnost je nachytřit se přes náš online kurz Strategický webdesign, který jsme do konce dubna zlevnili na polovinu. Doufáme, že pomůže nakopnout správným směrem všechny, kteří právě teď potřebují, aby jejich web vydělával.

V House of Řezáč redesignujeme a optimalizujeme weby, ale soustředíme se u toho na všechny vrstvy marketingu. Výsledkem spolupráce je celkový posun vaší marketingové komunikace dopředu.