Co je strategický výzkum?

Jan Řezáč

-

15.1.18

-

čtení na 4 minuty

Zavedli jsme spolu s novým školením pojem strategický výzkum, což je zkratka pro strategický přístup k uživatelskému výzkumu. Běžně se uživatelský výzkum dělá jednorázově na začátku nějakého projektu, kdy je k tomu klient takřka donucen svou agenturou.

Strategický přístup k uživatelskému výzkumu znamená, že máte proces, který aktivujete vždy, když potřebujete udělat klíčové rozhodnutí a nemáte dostatek informací.

Tradiční pojetí řadí uživatelský výzkum na začátek projektu

Znám to ze své vlastní firmy. Jako majitel se často rozhoduji na základě svých předpokladů, které nemají moc společného s realitou. Někdy je to v pohodě, jindy mě to stojí spoustu peněz. Takže jsem ke klíčovým rozhodnutím přidal uživatelský výzkum, který mi umožní pracovat s fakty.

Když jsme vytvářeli web houseofrezac.com, tak jsme žádný výzkum nedělali. Pak jsme ho udělali a zjistili jsme, že ani naši klienti netuší, co vlastně děláme a web jim v tom nepomáhá. Ačkoliv vyhrál WebTop100. Chybička.

Potřebujeme udělat nějaké klíčové rozhodnutí o strategii, produktech, službách?

  1. Stanovíme záměr uživatelského výzkumu
  2. Zvolíme vhodné metody
  3. Analyzujeme výsledky

Někdy stačí pár rozhovorů s lidmi na zákaznické podpoře či dotazník. Někdy je potřeba zanořit se hluboko do tématu a je nutné mluvit s různými skupinami zákazníků. Jindy pomůže analýza klíčových slov nebo několik telefonátů. Není to o metodách, ale o tom, zda dokážete na základě výstupů udělat kvalifikovanější rozhodnutí.

Strategický výzkum je dlouhodobý proces budování knowhow o relevantních lidech

Strategický výzkum vyžaduje, aby vaši interní zaměstnanci měli dostatečné knowhow o zkoumání lidí a nebyli závislí jen na své designové agentuře. Znamená to zejména, že:

  1. získají přehled o celém procesu uživatelského výzkumu
  2. budou schopni zvolit vhodné metody
  3. získají základní zkušenosti s klíčovými metodami
  4. budou schopni říct, zda jsou schopni danou metodu zrealizovat

I když máte spoustu peněz a agentury za vás dělají takřka všechno, tak je vhodné dělat si výzkum interně. Jinak vám veškeré knowhow o zákaznících odejde s agenturou. Ano — zůstane vám dokumentace, ale podstatná část vhledů přichází skrze osobní zkušenost s lidmi tam venku.

A přesně to řešíme na školení Strategický výzkum, které je celé postaveno na praktických cvičeních, které můžete začít obratem využívat v praxi.

Pojďte to s námi vyzkoušet prakticky!

Nejbližší termín kurzu Strategický výzkum naleznete zde.