Z kodéra analytikem, aneb proč změnit obor

Pavel Šabatka

-

17.4.23

-

čtení na 4 minuty

Před lety jsem pracoval jako programátor a tak trochu jako kodér. Řešil jsem vývoj webových aplikací na míru – například mezinárodní web s modulem pro překlady, propojení s mnoha API, zabezpečení proti hackerským útokům, které nám běžely pod rukama.

Většina dní byla stejná: přijít do práce, zapnout vývojové prostředí, jít na oběd a večer vývojové prostředí zase vypnout.

Časem mi na tom začalo něco chybět. 

Takže když se mi naskytla příležitost začít zpracovávat a analyzovat data, vrhnul jsem se tímto směrem. 

Níže jsem sepsal 5 důvodů, proč mě to dodnes nepustilo. A proč byste se po webové analytice měli podívat i vy, kodéři.

Perspektivita oboru

IT a online se rozvíjí. Ne všechny specializace ale čeká světlá budoucnost.

Už nyní je vidět trend, kdy část firem přechází na pronajatá řešení typu Webnode, Wix, Webflow a podobně, protože ve výsledku dostanou stejně dobrý web za výrazně nižší cenu. I my klientům doporučujeme stavět weby na pronajatém řešení. Kódovaný web pro většinu z nich nedává smysl.

Předpokládám, že weboví programátoři a kódéři budou velmi brzy řešit jen cca 5 % specifických webových aplikací, zbytek zvládnou udělat sekretářky.

A to nemluvím o AI. Už dnes je schopná psát kódy a přibližovat programování masám. A bude se dál rozvíjet. Kódovací schopnosti časem hravě nahradí umělá inteligence.

Webového analytika nahradit tak jednoduše nepůjde (byť půjde automatizovat část práce). Je to člověk s přesahem do spousty oborů, což se automatizuje velmi špatně. Navíc je obor čím dál složitější - technologicky i znalostně. 

Webového analytika jednoduše budou společnosti i nadále potřebovat, aby jim vyhodnocoval data od AI. 

Jackpot.

Rozmanitost znalostí

Analytika se na první pohled zdá jako kombinace programování, matematiky a selského rozumu. Její krása je ale v tom, že potřebuje přesahy do spoustu dalších oborů

Aby analytik mohl pomoct s daty designerům, potřebuje vědět, jak pracuje designer.

Aby analytik mohl pomoct markeťákům, musí alespoň trochu rozumět marketingu. Analogicky to platí pro managemet.

Ideální analytik je tedy spíš multioborová pozice kombinující všechny výše zmíněné profese. To mi přijde skvělé, protože mě baví učit se věci, mít přesah a neustále se posouvat. V analytice nemáte šanci zakrnět.

Technologie

Baví mě technologie. Webová analytika není pouze o nich, hrají ale důležitou roli.

Při nastavení je třeba slušná znalost javascriptu a chování prohlížečů na jednotlivých platformách.

Při zprovozňování serverového měření si člověk osahá cloudové technologie.

Při integraci dat je potřeba rozumět nástrojům pro orchestraci, ETL, databázím a datovým skladům.

Webová analytika tak dává možnost pracovat třeba i s nástroji pro dolování dat z databází či neuronovými sítěmi.

Lidé a komunikace

Analytika není jen o technologiích. Je o komunikaci s klienty, managementem, designery, markeťáky. Je o školení, vysvětlování, předávání závěrů, nastavování procesů. Analytika svým způsobem propojuje svět jedniček a nul se světem lidí.

Na programování mi chyběla komunikace s lidmi. Jako analytik jí mám mnohem víc. Zároveň je ale velkou součástí mé práce sezení za monitorem se sluchátky na uších, aniž by mě někdo rušil. 

Hrabu se daty jako správný introvert.

Dopad na byznys klientů

Výstupem práce analytika jsou zlepšení a znalosti. Analytika firmám pomáhá určit, jaká místa musí zlepšit – například jestli se mají soustředit na marketing, nebo na podporu zákazníků. Pomáhá pochopit designerům, jakým způsobem lidé využívají služby firmy.

Jsem vždycky trochu nervózní, když vidím, že management nějaké společnosti na základě mých dat přijal klíčové rozhodnutí. Třeba o směřování společnosti, nebo zrušení části marketingových aktivit, které podle dat nepřináší žádný užitek. 

V takových chvílích jsou dopady práce analytika nejvíc vidět. Zároveň ty dopady dávají smysl – klientům moje data šetří peníze, energii a čas. 

Právě teď hledám člověka, který chce webovou analytiku dělat, a se kterým budu moct sdílet zkušenosti a znalosti. Naučím tě všechno, co umím. 

Dokonce ani nemusíš být analytik/analytička. Věřím, že dobré předpoklady pro vstup do oboru mají třeba programátoři a programátorky (i začínající). Ale skvělým analytikem se může stát téměř kdokoliv. Důležitá je chuť učit se s nimi pracovat.

Pokud tě to zajímá, přečti si článek o tom, co by měl umět začínající webový analytik. A pošli nám životopis.